FZS 1000, aneb co takhle litr něčeho dobrého?
Výrobou litrového Fazera bylo navázáno na zkušenosti s jeho menším bratrem FZS 600, který splnil na jedničku očekávání Yamahy v prodejních číslech i v zájmu zákazníků. Na tento silnější model již mnoho motorkářů čekalo. Ovladatelnost, univerzálnost a dobré jízdní vlastnosti se staly hlavním kritériem k jeho výrobě.
Yamaha potřebovala vyplnit mezeru v nabídce vyšší obsahové třídy sportovně cestovních motocyklů, kde postrádala něco mezi nádhernou nahou klasikou XJR 1300 a ,,přerostlým supersportem“ FJR 1300. A tak pod heslem objem ničím nenahradíš, vzniká v roce 2001 model FZS 1000 Fazer.




Barevné provedení 2001-2002

Motocykl, který je svou všestranností schopen uspokojit téměř každého, získává stejně jako jeho menší bratr do dvojitého  trubkového rámu čtyřválcový motor prověřený ze superbiku. Dárcem  orgánu mu  je Yamaha YZF R1, ze které převzal i špičkové brzdy. Je vybaven i výfukovou přívěrou EXUP, která přispívá k ještě většímu kroutícímu momentu v nejnižších otáčkách. Nechceš často řadit – nemusíš !!!    
Motocykl  při svém potenciálu také nepřekračuje ideální váhový limit, což oceníte zejména při jízdě ve městě. Ale i na dálnici vám polokapotáž sportovního střihu odvede docela dobrou práci a  zpříjemní jízdu i ve vyšších rychlostech. Palubní přístroje jsou krásně přehledné a čitelné i za slunného dne. Praktický je standartně montovaný centrální stojan, přijatelný prostor pod sedlem a madla pro spolujezdce. Pokud sháníte stroj na cestování, máte možnost  z objednávkových doplňků vybavit stroj nosičem s jedním, nebo třemi cestovními kufry a vyšším turistickým plexi.      Výroba pokračuje téměř beze změn. Proč měnit to, co bezvadně funguje? Tak v roce 2003 sjíždí z výrobního pásu jako novinka jen další barevné kombinace. Rám je nastříkán černou barvou a na výběr jsou i verze s lávově černými motory. Nápis na nádrži střídá logo tří ladiček.




Nová barevná provedení od r. 2003



Barevná kobinace pro vývoz do USA


Žádné větší slabiny se v provozu neprojevily. Jen několik málo připomínek bylo k měkčímu pérování, zvlášt při jízdě se spolujezdcem. Tak zůstává otázka, zda by si Fazer nezasloužil při pořizovací ceně bezmála za 350 tisíc korun třeba plně seřizovatelné Öhlinsy?    
V roce 2005 je ještě doplněna paleta barev o jednu dvoubarevnou kombinaci.



Barevné provedení r.2005


To už se ale píše rok 2006 a dealeři Yamahy prodávají poslední skladové kousky FZS 1000 a s jarem již nastupuje nová generace Fazerů FZ1. Nelítostné požadavky na plnění nových emisních norem a konkurenční boj ukončily výrobu této legendy. Pokrok totiž nezastavíš!
Text: Luděk
Článek z archivu Fazer clubu


Autor: Luděk (admin) | Datum: 17.01.2010 | Čtenářů: 1516 | Reakcí: 0 | Hodnocení : 8

Obrázky k článku :
Žádné nejsou nastavené.

Pro hlasování se musíte přihlásit


Komentáře od tohoto článku :
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Dalších 5 článku z kategorie Fazer obsah a podkategorie Články

Sraz Jeseníky - Malá Morávka od Luděk (admin)
O prodlouženém víkendu 4.-7., července proběhlo setkání členů a přátel Fazer clubu na Malé Morávce pod Pradědem.
Pozvánka na sraz Fazer clubu na Malé Morávce 2024. od vosa
Zvu všechny členy a přátele klubu na setkání v Jeseníkách na Malé Morávce pod Pradědem.
Report z letošního červnového setkání členů Fazerclubu v Mýtě u Rokycan. od Luděk (admin)
Do rekreačního střediska Svatý Štěpán na břehu Štěpánského rybníka jezdíme už od roku 2018.....
Pozvánka na sraz Fazer clubu Lučany 2024. od Beda (hendrik)
Zdravím všechny členy, příznivce a kamarády! Chci Vás uvědomit, že letošní sraz Fazer Clubu v Lučanech nad Nisou se koná 9 - 11.8.2024.
Pozvánka na sraz Mýto 2024 od Zbyněk
První letošní sraz se uskuteční v rekreačním středisku Svatý Štěpán v Mýtě u Rokycan.



GALERIE
Fotografie člena Fazerclubu.cz
KALENDÁŘ AKCÍ
STATISTIKA
Uživatelé online :

Počet Hostů 8
Počet členů 0
PŘIHLÁŠENÍ
HLEDAT
POČASÍ