Severní Velebit.
Milí přátelé, kamarádi. Při našem putování po chorvatském pobřeží, stála za povšimnutí jedna jeho krásná část a tou je Severní Velebit.

Ráno,raníčko jsme připravili stroje. Motorkářský oděv nechali u našeho dobrodince a ubytovatele Boža, protože bylo velké vedro a vyrazili.





Zpočátku jsme jeli po profláknuté Jadranské magistrále z městečka Senj přes Žrnovicu do Jablanace. Cestou jsme obdivovali výhledy na ostrovy Krk, Prvič, Goli Otok a později i Rab.Tam jsme koketovali z myšlenkou, přepravit se trajektem na ostrov ale nakonec jsme myšlenku z časových důvodů zavrhli.





Udělali jsme pár fotek, pojedli zmrzlinu a pokračovali dál na městečko Karlobag.Tam jsme také před obědem slavně dorazili. Silva s Mildou pojedli chobotnice, já z Býčkem něco vlastních zásob a vyrazili jsme do hor.



 



 



Krásnou hornatou krajinou jsme stoupali přes Oštarijská vrata kolem neuvěřitelných vyhlídek na jadranské pobřeží a okolní kopce až do vesnice Baške Oštarie a pak dál do města Gospič.Tam jsme se stavili v obchodě a doplnili zásoby tekutin. Dali jsme se doleva, na Smiljan a pak zase doleva na Bogdanič a Bužim. Silnice se zužovala a zužovala, jak přibývalo překrásných přírodních scenérií. Trochu jsme se opozdili a najednou vidím. Silva běži proti nám. Úplně ve mě hrklo, myslel jsem na nejhorší. Ale prý viděla jen velkého hřiba. Hlásí nářečím ze Severní Moravy. Tak jsme si to vysvětlili a jelo se dál. Ze silničky se stala cesta s hlubokým štěrkem. Na tuto cestu jsme nebyli vůbec připraveni. Jel jsem v otevřených botách a několikrát mě kámen zasáhl, skutečně bolestivě do palce. Tato cesta byla dlouhá neskutečných 7 kilometrů. Pak se ale všechno obrátilo v dobré, nalezli jsme znovu asfalt a mohli si užívat okolních hor. Silva sice jedenkrát lehla při zastávce na silnici a prohlásila, že už dál nepojede. Ale na to jsme už zvyklí a náladu nám to nepokazí.



 


Pokračovali jsme dál na Bakovac a Štirovaču.Kolem hor Golič 1550 metrů a V.Kozjak 1629 metrů. Je zajímavé, že tyto nadmořské výšky, mnohdy převyšující vrchol naší Sněžky v těchto zeměpisných šířkách ani nevnímáme jako hory.


 



 


 


Pak už se začal terén svažovat a dostávali jsme se Apatišanskou dolinou k vesnici Aniči a dál na Oltare. Potom zase přehršel krásných zatáček a výhledů na moře a jsme ve Sv. Juraji.




Stejně už se stmívá a tak přidáváme plyn a po pobřeží míříme do Senje, kde je náš domovský přístav a laskavý Božo, náš ubytovatel. Při noční rozpravě u travarice jsme se potom od něho dozvěděli, že jsme měli velké štěstí. Jeho tatínek pochází z oněch hor a není tam nouze o medvědy. Božo tam také za ním jezdí. Podle jeho slov stačilo skutečně jen málo a mohli jsme mít velké problémy. Celou naši cestu po horách také lemovaly podivně děravé, dřevěné cedule. Z počátku jsme mysleli, že je to od červotoče, ale……



Autor: Šóšin | Datum: 15.12.2010 | Čtenářů: 316 | Reakcí: 5 | Hodnocení : 9

Obrázky k článku :
Žádné nejsou nastavené.

Pro hlasování se musíte přihlásit


Komentáře od tohoto článku :
- Šóšin
Děkuji Luďku za uveřejnění a za práci kterou jsi s tím měl.Té mojí SPZ přicházím čím dál tím víc na chuť.Začíná být originální.Nějaký další díl určitě bude.Jen už to asi tuto zimu nestihnu,

- Anders
Moc pěkné, zvláště v tento sněhem zavátý den. Dik! PS: Ta štěrková cesta mi něco připoměla, co Tobě, Luďku? ;-)

- Mirek06
Krásně jsem se zahřál,když kouknu ven..... pěkné fotky :-)

PS. - Luděk (admin)
Ta tvoje SPZ-tka z kamionu mě vžycky dostane :-))

V Chorvatsku je krásně! - Luděk (admin)
Šóšine, pěkné fotečky! Jen doufám, že bude ještě nějaký díl?

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Dalších 5 článku z kategorie Fazer obsah a podkategorie Články

Sraz Jeseníky - Malá Morávka od Luděk (admin)
O prodlouženém víkendu 4.-7., července proběhlo setkání členů a přátel Fazer clubu na Malé Morávce pod Pradědem.
Pozvánka na sraz Fazer clubu na Malé Morávce 2024. od vosa
Zvu všechny členy a přátele klubu na setkání v Jeseníkách na Malé Morávce pod Pradědem.
Report z letošního červnového setkání členů Fazerclubu v Mýtě u Rokycan. od Luděk (admin)
Do rekreačního střediska Svatý Štěpán na břehu Štěpánského rybníka jezdíme už od roku 2018.....
Pozvánka na sraz Fazer clubu Lučany 2024. od Beda (hendrik)
Zdravím všechny členy, příznivce a kamarády! Chci Vás uvědomit, že letošní sraz Fazer Clubu v Lučanech nad Nisou se koná 9 - 11.8.2024.
Pozvánka na sraz Mýto 2024 od Zbyněk
První letošní sraz se uskuteční v rekreačním středisku Svatý Štěpán v Mýtě u Rokycan.



GALERIE
Fotografie člena Fazerclubu.cz
KALENDÁŘ AKCÍ
STATISTIKA
Uživatelé online :

Počet Hostů 10
Počet členů 0
PŘIHLÁŠENÍ
HLEDAT
POČASÍ