Zbytečné starosti při montáži př. kola na FZS 600Fazer.
Asi jako mnoho z nás, tak i já si na svém šestkovém Fazeru údržbu a menší opravy provádím sám. Samozřejmě pokud na to můj um a vědomosti stačí. Došlo také na výměnu přední pneumatiky, kterou jsem někde na konci sezóny píchnul. Dírka sice jak od špendlíku, ale do dvou týdnů vždy ušla. S lítostí jsem se rozhodl zánovní pneu vyhodit, jelikož na opravené jezdit nechci a koupil jsem novou.

Pustil jsem se do vymontování předního kola. Ne, že bych měl v úmyslu si to sám přezout a vyvážit, ale počasí nebylo zrovna na motorku a také proč připlácet za demontáž kola? Další důvod byl ten, že vymontované kolo mi přezují stoprocentně ihned na počkání a bez předchozího objednání. Tak jsem bez problémů kolo vymontoval, tak jako již několikráte předtím a frčel do Yamahy. Chlapi v servisu Yamaha Ulrich ve Staré Boleslavi kam jezdím nezklamali a podle očekávání jsem po chvíli odjížděl s přezutým kolem. Ihned jsem ho namontoval zpět a těšil se na první vyjetí.

Nadešel den D a já vyrazil. Při pohledu na budíky ale koukám, že nejde tachometr a počítadlo kilometrů?  No, teď to nevyřeším a mrknu na to až doma!

Po návratu jsem povolil osu, opět vyndal kolo, vysunul z něho náhon tachometru, ze kterého mi vypadly do dlaně dva zuby a už bylo jasno! Tak jsem „bezzubý“ kroužek vyndal z pouzdra, umyl ho benzínem a šel otráveně domů. Doma jsem zjistil, že jde o nějaký kompozit s kovovými částečkami a že je magnetický. Ulomené zuby mi ke kroužku přiskočily, jak k magnetu.


 


Druhý den jsem volal kamarádovi Petrovi (Salfovi), který má už spoustu oprav svépomocí za sebou o radu. S největší pravděpodobností mi při montáži nezapadly již zmiňované zuby náhonu do výřezů v kole a po dotažení př.osy se ucvakly. On mi řekl, že u FZS 600 není náhon se šnekem, ale elektromagnetický snímač otáček kola (něco jako na bicyklu). Shodli jsme se na tom, že to asi nebude levná záležitost! Doporučil mi zeptat se v servisu na cenu a nabídl kontakt na kluka co předělává Fazera na naháče vč. budíků, abych se s ním domluvil o případném prodeji tohoto dílu.



Druhý den jsem po práci uháněl do Yamahy. Tam mi potvrdili diagnózu, že jsem to vyvedl svou nepozorností při montáži. Podívali se do ceníku a snímač rychlosti na tento model stojí 2500,-Kč! Paráda, co? No, za blbost se holt platí! Pan Ulrich mě ale uklidnil, že nejsem zas takový nešika a že už se to povedlo i jim v servisu. Je to hodně křehké a správné zaskočení zubů je znatelné zapadnutím celého snímače do středu kola jen o 2-3mm. A i při špatném usazení se v pohodě vejde kolo mezi vidlice. Jenže stačí utáhnout osu kola a je vymalováno!



 Naštěstí servisman v počítači zjistil, že mi může objednat i ten slavný kroužek samostatně a vyjde prý okolo 300,-Kč! To jsem doslova poskočil radostí! Tak jsme se domluvili, že se za tři dny pro něj zastavím. Dnes už budu spát klidně!


 


Tak jsem koncem týdne opět navštívil Yamahu a kroužek už na mě čekal na pultě. Jediná vada na kráse je cena, protože v centrálním skladu Yamaha měli pouze originál Japan a ten je za  600,-Kč, ale stejně mi ho objednali.  Mě to nevadí, hlavně že ho mám a s radostí ho kupuji!  Doma jej ihned namontuji a po několikerém vyzkoušení správného zaskočení zubů (pro jistotu!) dotahuji přední kolo. Fazer je opět komplet a vše je funkční!

Určitě se bude spoustě lidem zdát článek o tom jako prkotina, ale pomůže-li těchto pár řádek ušetřit podobné starosti někomu dalšímu, splní to svůj účel a o tom to je.

Text a foto: Luděk

Článek z archivu Fazer clubu



Autor: Luděk (admin) | Datum: 23.01.2010 | Čtenářů: 2174 | Reakcí: 5 | Hodnocení : 10

Obrázky k článku :
Žádné nejsou nastavené.

Pro hlasování se musíte přihlásit


Komentáře od tohoto článku :
- Juriáš

Tak došlo i na mě, mám koupený ten kroužek nový, ale zkusil jsem ho slepit. Dvousložkový epoxydový lepidlo s kovem, slepit to šlo dobře. Teď jen jestli to vydrží. Šlo to i dobře dobrousit, kde to lepidlo bylo vytlačený z prskliny.


- PeeZee

no vcera mi to odeslo taky .... akorat, ze mi to zapinkali borci v pneuservisu :-(


Náhon tachometru - DAWID.cz
Mě ten kroužek respektive ty packy prasknuly cca 3000km po přezouvání pneumatik během jízdy.Najednou přestal ukazovat tachec a něco začala pískat v předním kole :-) origo novej v yamaze stál cca 350kč (fzs600)

Náhon tachometru roman - namoras
jj ,stalo se mi to na šestce taky ,ale stačí obyčejný trafopájka a jde to super zavařit,přesně se to přiloží a v prasklině to provaříš pěkně místo vedle místa a potom to dohladíš. Drží to dost a nebyl s tím problém.

Náhon tachometru - Zbyněk
Pěkně si to napsal,a stát se to při troše spěchu může vlastě každému,čauky Zbyněk.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Dalších 5 článku z kategorie Fazer obsah a podkategorie Články

Sraz Jeseníky - Malá Morávka od Luděk (admin)
O prodlouženém víkendu 4.-7., července proběhlo setkání členů a přátel Fazer clubu na Malé Morávce pod Pradědem.
Pozvánka na sraz Fazer clubu na Malé Morávce 2024. od vosa
Zvu všechny členy a přátele klubu na setkání v Jeseníkách na Malé Morávce pod Pradědem.
Report z letošního červnového setkání členů Fazerclubu v Mýtě u Rokycan. od Luděk (admin)
Do rekreačního střediska Svatý Štěpán na břehu Štěpánského rybníka jezdíme už od roku 2018.....
Pozvánka na sraz Fazer clubu Lučany 2024. od Beda (hendrik)
Zdravím všechny členy, příznivce a kamarády! Chci Vás uvědomit, že letošní sraz Fazer Clubu v Lučanech nad Nisou se koná 9 - 11.8.2024.
Pozvánka na sraz Mýto 2024 od Zbyněk
První letošní sraz se uskuteční v rekreačním středisku Svatý Štěpán v Mýtě u Rokycan.



GALERIE
Fotografie člena Fazerclubu.cz
KALENDÁŘ AKCÍ
STATISTIKA
Uživatelé online :

Počet Hostů 7
Počet členů 0
PŘIHLÁŠENÍ
HLEDAT
POČASÍ