Naše poslední letošní vyjížďka.
Sedím doma u počítače, za oknem sněhové závěje a na teploměru je -14°C. Motorkářská sezóna skončila už víc jak před měsícem, prohlížím si fotky z naší poslední listopadové vyjížďky a říkám si, kdy se zase svezeme?......
Sezóna se kvapem chýlila ke svému konci a tak jsme chtěli využít pár posledních slunných listopadových dnů ještě k nějaké kratší vyjížďce. Sluníčko už sice v tomto čase téměř nehřeje, ale představa dlouhého zimního „motopůstu“ přispěla k naplánování trasy. Najít nějaký cíl naší vyjížďky někde v okolí je čím dál větší problém, protože jsme už skoro všude byli. Vzpomněl jsem si na kopec s rozhlednou, který je u Kutné Hory. Je vidět z hlavní silnice Praha – Kutná Hora. Kolikrát jsem si říkal, že tam někdy zajedeme a zatím se to nepovedlo, tak jsem se rozhodl vyrazit zrovna na toto místo.




Je sobota před polednem, teploměr se konečně přehoupl přes 12°C a tak razíme. Z Brandýsa n/L to beru přes vesnice po okreskách nevalné kvality, ale je už docela chladno a tak musím jet stejně volně, aby mi má drahá polovička Blanka nezmrzla! Po  65km jízdy jsme dorazili do vesnice Vysoká a hledáme kudy se jede na rozhlednu. Vede tam z vesnice cesta, ale je na ní zákaz vjezdu. Nechat tam motorku a jít až k rozhledně pěšky se nám moc nechce, je to tu dost opuštěné a tak raději hledám jinou cestu. Našel jsem!  Mezi obcemi Vysoká a Mezholezy je uprostřed polí krásná polňačka, po které se dá přijet až k rozhledně.


  

 



 


GPS: 49° 56'30.788"N, 15° 11'15.247"E



Vysoká (471 m n. m.) je nejvyšší kopec středního Polabí, ale kopec je to jen pro nás z nížin. Lidem z ostatních koutů naší země by asi byl k smíchu! V roce 2001 tu byla otevřena 38 m vysoká telekomunikační věž s vyhlídkovou plošinou ve výšce 25 m. Je to kovový tubus zevnějšku otočený schodištěm, které čítá úctyhodných 144 schodů. Po jejich zdolání se Vám naskytne nádherný kruhový výhled, který zahrnuje Kutnohorsko, Čáslavsko a Kolínsko. Je to takový maják v kolínské rovině. Schody jsou z průhledných roštů a tak si Blanka se svou fóbií z výšek přišla na své! :-)


 



Rozhledna je přístupná za dobrého počasí po celý rok o víkendech, v červenci a srpnu denně mimo pondělí od 11.00 do 18.00.

Hned u rozhledny je malý lesík, ve kterém jsme narazili na nějakou zajímavou zříceninu. Zajímavost navíc k návštěvě rozhledny.




 


Na netu jsem pak doma našel informaci, že se jedná o trosky kláštera paulánů s barokní kaplí sv. Jana Křtitele z let 1697 – 98., které zničil osudný požár v roce 1834.

Ačkoliv bylo teprve po druhé hodině, slunce už začalo lézt dolů a tak jsme vyrazili na zpáteční cestu. Na rozhledně také žádné vedro nebylo, ale při jízdě se do nás už pustila opravdová zima. Domů jsme dorazili s posledními slunečními paprsky a pořádně zkřehlí, ale přesto to stálo za to! Najeli jsme 130km. Blance jsem po příjezdu raději preventivně napustil horkou vanu a šel uložit motorku k zimnímu spánku. Myslím, že to byl pěkný závěr sezóny!





PS. Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné přeci jen jsem pak ještě jednou vytáhl stroj z garáže. Ještě 16.listopadu jsem s kamarádem Honzou podnikl 250km dlouhou vyjížďku! Ať žije to globální oteplování!  :-)




Autor: Luděk (admin) | Datum: 20.12.2010 | Čtenářů: 296 | Reakcí: 2 | Hodnocení : 7

Obrázky k článku :
Žádné nejsou nastavené.

Pro hlasování se musíte přihlásit


Komentáře od tohoto článku :
- Šóšin
Pěkné memento.Tak teď už jenom sáně a kožichy.

- Zbyněk
Chladno vem čert,ale ten výhled do krásné české krajiny na políčka s vesnicema to emá chybu

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Dalších 5 článku z kategorie Fazer obsah a podkategorie Články

Sraz Jeseníky - Malá Morávka od Luděk (admin)
O prodlouženém víkendu 4.-7., července proběhlo setkání členů a přátel Fazer clubu na Malé Morávce pod Pradědem.
Pozvánka na sraz Fazer clubu na Malé Morávce 2024. od vosa
Zvu všechny členy a přátele klubu na setkání v Jeseníkách na Malé Morávce pod Pradědem.
Report z letošního červnového setkání členů Fazerclubu v Mýtě u Rokycan. od Luděk (admin)
Do rekreačního střediska Svatý Štěpán na břehu Štěpánského rybníka jezdíme už od roku 2018.....
Pozvánka na sraz Fazer clubu Lučany 2024. od Beda (hendrik)
Zdravím všechny členy, příznivce a kamarády! Chci Vás uvědomit, že letošní sraz Fazer Clubu v Lučanech nad Nisou se koná 9 - 11.8.2024.
Pozvánka na sraz Mýto 2024 od Zbyněk
První letošní sraz se uskuteční v rekreačním středisku Svatý Štěpán v Mýtě u Rokycan.



GALERIE
Fotografie člena Fazerclubu.cz
KALENDÁŘ AKCÍ
STATISTIKA
Uživatelé online :

Počet Hostů 8
Počet členů 0
PŘIHLÁŠENÍ
HLEDAT
POČASÍ